– Door Pauline Romanesco
Er was eens, een behoorlijke poos geleden, een industriële revolutie. Fabrieken schoten als kool uit de grond, lopendebandwerk werd de status quo en de ambacht verdween naar de achtergrond. Hierdoor werden luxe goederen ook betaalbaar voor de middenklasse. Deze verandering in werken, leven en wereldbeeld zou je een paradigma verandering kunnen noemen. Hier ontstonden de termen als winstmaximalisatie, cashflow prognoses en procesanalyse. Als jouw organisatie meer winst moest maken, was het van belang dat je de interne processen efficiënter maakte. De focus lag dus intern.
We zijn op een punt aangekomen dat we weer zo’n verandering doormaken, weer een paradigmaverandering. Onze manier van werken, leven en blik op de wereld ondergaat wederom een fundamentele verandering. We werken niet meer per se van negen tot vijf, van maandag tot en met vrijdag. De grens tussen privé en werk vervaagt. We staan constant met elkaar in verbinding. Kennis is op ieder moment van de dag voor iedereen beschikbaar. Hiërarchische systemen worden vervangen door netwerksystemen en ga zo maar door.
Zo verandert dus ook onze manier van zakendoen. Waar je als ondernemer vroeger een interne focus had om je organisatie te optimaliseren, zal je nu naar buiten moeten kijken om te zien wat er in de wereld gebeurt en hierop in moeten spelen om je bedrijf gezond te houden. Waar we vroeger konden bouwen op resultaten uit het verleden, leven we nu in een tijdperk waar deze resultaten geen enkele garantie meer bieden voor de toekomst. Waar vroeger massaproductie aan een grootpubliek werd aangeboden gaan we nu weer terug naar individuele behoefte.
Het lijkt onmogelijk om iedere klant weer als individu te bedienen en als je nog steeds kijkt door de bril van een manager uit oude tijden, is dat ook zo. De kunst is om hedendaagse trends en ontwikkelingen te gebruiken in jouw organisatie. In plaats van dat de klant aan het eind van het productieproces staat, betrek je de klant nu aan het begin, in het ontwikkelproces van je product. Samen waarde co-creëren door te experimenteren, kleine prototypes bouwen samen met klant. Zoek in; wat werkt wel, wat werkt niet.
Het leuke van deze tijd is dat ieders mening telt. Jouw klant, die heeft bijgedragen aan het eindproduct, zal niet alleen meer waarde erkennen aan het product, maar zal zijn verhaal ook delen in de communities waarin hij of zij zich begeeft. Dat betekent ook nog eens gratis marketing voor jouw producten.
Tim Brown, een inspirerend ondernemer, schrijver en presentator, heeft een model ontwikkeld dat je zou kunnen gebruiken om tot een nieuw product of dienst te komen. Hij beschrijft drie fases. In de eerste fase gaat het om inspiratie: laat je inspireren door je omgeven, kijk naar buiten en doe daar ideeën op. Een tweede fase gaat over het ontwikkelen van prototypes. Kleine testontwerpen maken en kijken wat de reacties zijn van anderen. De derde fase gaat over het implementatie. Implementeer wat werkt en her ontwikkel door wat nog niet werkt.
Ik zou hier aan toe willen voegen, zorg dat je in iedere fase in contact bent met je omgeving. Kijk wat er gebeurt, betrek de mensen om je heen, je klanten, concurrent en leveranciers. Zo ontwikkel je met elkaar een ecosysteem waar ieder individu wat aan heeft.